Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

Καφές και καρκίνος

 Καλημέρα και καλόν καφέ! :)

  

Η μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μείωση κινδύνου για καρκίνο του ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω καρκίνου παγκόσμια.
Η αναγνώριση των λόγων που ευνοούν τη γένεση και η εύρεση των παραγόντων που προστατεύουν από τον καρκίνο του ήπατος αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής πάθησης.
Η επιρροή της διατροφής στη πρόκληση διαφόρων παθήσεων του συκωτιού έχει ήδη αναγνωρισθεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι γνωστές οι αρνητικές και δηλητηριώδεις επιδράσεις του αλκοόλ στο συκώτι που οδηγούν σε κίρρωση του ήπατος και σε μεγάλο αριθμό θανάτων ετησίως.
Επίσης οι τοξικές επιδράσεις του υπερβολικού λίπους της διατροφής και της παχυσαρκίας στο συκώτι με την πρόκληση της πάθησης γνωστής ως λιπώδες ήπαρ, είναι μια μεγάλη πηγή ανησυχιών.  Παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων ανθρώπων με λιπώδες ήπαρ το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και κίρρωση του ήπατος.

Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα παγκόσμια και έτσι δικαιολογημένα οι επιδράσεις του στην υγεία των ανθρώπων αποτελεί ένα τομέα μεγάλου ενδιαφέροντος για τους γιατρούς και ερευνητές γενικότερα. Στην Ιαπωνία τρεις μεγάλες προοδευτικές επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι η αύξηση κατανάλωσης του καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος.
Μια νέα μεγάλη πληθυσμιακή έρευνα που έγινε στη Φιλανδία προσθέτει νέα σημαντικά στοιχεία στην υπόθεση της σχέσης του καφέ με τον καρκίνο του ήπατος. Η μελέτη αυτή από γιατρούς του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι οι Φινλανδοί έχουν μια από τις μεγαλύτερες καταναλώσεις καφέ παγκοσμίως.
Οι κάτοικοι της Φινλανδίας πίνουν ανά κεφαλή περισσότερο καφέ από ότι οι Ιάπωνες, οι Αμερικανοί, οι Ιταλοί, και οι άλλοι Ευρωπαίοι. Με βάση το δεδομένο αυτό, οι ερευνητές του Ελσίνκι μελέτησαν 60.323 Φινλανδούς ηλικίας 25 έως 74 ετών οι οποίοι στην έναρξη της έρευνας δεν έπασχαν από καρκίνο. Η εργασία διεξάχθηκε σε 7 φάσεις με πληθυσμιακές ανασκοπήσεις μεταξύ 1972 και 2002 με παρακολούθηση των συμμετεχόντων έως το 2006.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για το ιατρικό τους ιστορικό, τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που τους αφορούσαν, για τις διατροφικές τους συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους. Επίσης ελέχθησαν δεδομένα από τις αναλύσεις του αίματος τους και ιδιαίτερα τα επίπεδα της γλουταμυλοτρανσφεράσης GGT (γάμμα γλουταμυλ τρανσφεράση, γ-GT). Πρόκειται για ηπατικό ένζυμο που παρουσιάζει αύξηση σε διάφορες παθήσεις. Τα στοιχεία σχετικά με τη διάγνωση καρκίνου συλλέχθηκαν από το Αρχείο Καρκίνου της Φινλανδίας.
Με βάση την απάντηση στην ερώτηση "Πόσα φλιτζάνια καφέ πίνετε κάθε μέρα;" οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν σε 5 κατηγορίες: 0-1 φλιτζάνια, 2-3 φλιτζάνια, 4-5 φλιτζάνια, 6-7 φλιτζάνια και 8 ή περισσότερα φλιτζάνια ημερησίως. Μετά από παρακολούθηση μέσης διάρκειας 19,3 ετών, σε 128 συμμετέχοντες εκδηλώθηκε καρκίνος του ήπατος.

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν έδειξε:
  1. Υπήρχε αντίστροφη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και κινδύνου για πρωτογενή καρκίνο του ήπατος
     
  2. Με την αύξηση της κατανάλωσης φλιτζανιών καφέ ημερησίως οι πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του ήπατος μειώνονταν
     
  3. Τα ψηλά επίπεδα του ηπατικού ενζύμου γλουταμυλοτρανσφεράση στο αίμα σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του συκωτιού. Ωστόσο η σχέση μειωμένου κινδύνου για καρκίνο στο συκώτι σε αυτούς που έπιναν περισσότερα φλιτζάνια καφέ υπήρχε ακόμη και στα άτομα με ψηλά επίπεδα της γλουταμυλοτρανσφεράσης

Η αξιόλογη αυτή εργασία επιβεβαιώνει το συσχετισμό που βρήκαν και οι τρεις Ιαπωνικές ανάλογες εργασίες. Όμως δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί ότι είναι ο καφές η αιτία της μείωσης του κίνδυνου που καταγράφηκε.
Επίσης είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε το συσχετισμό που βρέθηκε μεταξύ αυξημένων επιπέδων αίματος του ηπατικού ενζύμου γλουταμυλοτρανσφεράση και περισσότερων πιθανοτήτων προσβολής από πρωτογενή καρκίνο στο συκώτι.

Οι Φινλανδοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι βιολογικοί μηχανισμοί που ευθύνονται για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και καρκίνου στο συκώτι δεν είναι ακόμη γνωστοί.
Επίσης με βάση τα στοιχεία που τώρα διαθέτουμε, παραμένει δύσκολο να γίνουν συστάσεις  για αυξημένη κατανάλωση καφέ με στόχο την πρόληψη του καρκίνου στο συκώτι.

Επίσης:


 Ο καφές "ασπίδα" στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού), σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-ισραηλινή επιστημονική έρευνα. Η μείωση του κινδύνου αφορά όλα τα είδη καφέ, ακόμη και αυτόν χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ).
      
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφεν Γκρούμπερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα επιδημιολογίας του καρκίνου "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" της Αμερικανικής Ένωσης Ερευνών στον Καρκίνο.
      
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 5.100 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του εντέρου κατά το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς και για 4.000 υγιή άτομα (ομάδα ελέγχου). Η μελέτη συσχέτισε την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, με τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ και άλλων ροφημάτων ή ποτών.
      
Η έρευνα συμπέρανε ότι ακόμη και μια μέτρια κατανάλωση καφέ - ένας έως δύο καφέδες τη μέρα- σχετίζεται με μια μείωση κατά 26% της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Για κατανάλωση πάνω από δυόμιση καφέδες καθημερινά, ο κίνδυνος μειώνεται έως 50%.
      
«Βρήκαμε ότι όσο περισσότερος καφές καταναλώνεται, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για ορθοκολικό καρκίνο», δήλωσε ο Γκρούμπερ. «Ξαφνιαστήκαμε κάπως που είδαμε ότι η καφεΐνη δεν φαίνεται να παίζει ρόλο σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οφείλονται μόνο σε αυτήν οι προστατευτικές ιδιότητες του καφέ», πρόσθεσε.
      
Εκτός από την καφεΐνη, ο καφές (και ο ντεκαφεϊνέ) περιέχει διάφορες ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες και τα διτερπένια, που δρουν αντιοξειδωτικά και μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
      
«Χρειαζόμαστε πρόσθετη έρευνα όμως, προτού εισηγηθούμε την κατανάλωση καφέ ως προληπτικό μέτρο. Με δεδομένο πάντως ότι υπάρχουν λίγοι κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση καφέ, θα ενθάρρυνα τους φίλους του καφέ να αγαλλιάσουν με την βάσιμη πιθανότητα ότι το καθημερινό καφεδάκι τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Γκρούμπερ.
      
Ο καρκίνος του εντέρου είναι μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου και στα δύο φύλα παγκοσμίως.

Προσέξτε όμως να μην πίνετε με άδειο στομάχι:


Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στον καφέ αποτελούν μέρος ενός τύπου οξέος (chlorine genic acid) που βρίσκεται και σε πολλά φρούτα που τρώτε κάθε μέρα.
Ωστόσο, αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στο σώμα σας, ιδιαίτερα αν συνηθίζετε να καταναλώνετε καφέ πριν φάτε οτιδήποτε το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ (φίλτρου, χωρίς γάλα ή ζάχαρη) με άδειο στομάχι διεγείρει την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος στην πεπτική οδό. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε ανθρώπους που πάσχουν από γαστρίτιδα. Το υδροχλωρικό οξύ χρησιμοποιείται για να αποσυνθέσει τις τροφές στο στομάχι. Τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από αυτό μπορεί να γίνουν αντιληπτά πιο μετά, όταν ο οργανισμός θα αδυνατεί να αφομοιώσει κάποιο βαρύ γεύμα, αφού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποσυντεθούν οι πρωτεΐνες στο στομάχι και το έντερο.

Οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καφές δεν πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά το ξύπνημα, γιατί σε αυτή την περίπτωση το επίπεδο της κορτιζόλης στο σώμα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και απαιτείται χρόνος για να σταθεροποιηθεί. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταναλώνετε καφέ μόνο μετά από μία ώρα αφότου ξυπνήσετε το πρωί και οπωσδήποτε αφότου έχετε φάει κάτι.
Η κορτιζόλη ρυθμίζει το εσωτερικό σας “βιολογικό ρολόι” και τα επίπεδα εγρήγορσης του σώματος. Ως εκ τούτου, ένα φλιτζάνι του καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο γαστρικού οξέος, φούσκωμα και, ακόμη και εμετό.
Αν δεν έχετε χρόνο για να απολαύσετε ένα πλήρες γεύμα το πρωί, ή “δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χωρίς καφέ”, προσπαθήστε τουλάχιστον να τον συνοδεύσετε με μια φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο.


Πηγές:
https://www.medlook.net/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%AE%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82/index.php?option=com_flexicontent&view=item&id=2528
http://www.nooz.gr/world/o-kafes-aspida-ston-karkino-tou-paxeos-enterou
iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Widget by LinkWithin