Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

IDEBENONE – Το Συμπλήρωμα της Νεότητας



Η Idebenone είναι ένα από τα ασφαλέστερα και πιο πανίσχυρα αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά στον άνθρωπο.
Είναι επίσης ένα διεγερτικό της εγκεφαλικής λειτουργίας που αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του εγκεφάλου και έχει αναζωογονητικό αποτέλεσμα σε ολόκληρο το σώμα.


Η Idebenone είναι μια οργανική φυσική φόρμουλα των πιο πολύτιμων βιοχημικών του σώματος με βάση το Συνένζυμο Q10 (Co Q10). Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες ξεπερνούν κατά πολύ τα αποτελέσματα των άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως του απλού Q10, των βιταμινών A, B, C κ.τ.λ.
Η Ιδεβενόνη είναι ένα μοριακό ανάλογο του συνενζύμου Q10, που παίρνει μέρος στον σχηματισμό κυτταρικής ενέργειας, μέσα στα μιτοχόνδρια, τα οργανίδια παραγωγής ενέργειας του κυττάρου. Αν τα μιτοχόνδρια καταστραφούν ή παράγουν ελεύθερες ρίζες σε μεγάλες ποσότητες, αυτό είναι καταστροφικό για το κύτταρο και πολλές φορές και για τα γειτονικά του κύτταρα.

Ο μηχανισμός δράσης της ιδεβενόνης είναι εύκολα κατανοητός. Έχει πολύ δυνατή αντιοξειδωτική δράση, μεγαλύτερη από αυτή του συνενζύμου Q10, και μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ακόμα και σε συνθήκες χαμηλής παροχής οξυγόνου στα κύτταρα. Μπορεί να διέλθει στον εγκέφαλο με σχετική ευκολία, κάνοντας αποτελεσματική την χρήση της από το στόμα. Λόγω αυτής της δράσης της, έχει μελετηθεί για θεραπευτική εφαρμογή σε σύνδρομα όπου δυσλειτουργούν τα μιτοχόνδρια ή σε νευροεκπτωτικές ασθένειες, όπως η αταξία Friedreich, το Alzheimer, η Parkinson, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες.


Επίσης έχει βρεθεί ότι μπορεί να εμποδίσει, σε πειραματικά μοντέλα, την απώλεια της ακοής από έκθεση σε δυνατό θόρυβο. Η πιο ενδιαφέρουσα ιδιότητά της είναι η δυνατότητα που έχει να προκαλεί ενδοεγκεφαλική αύξηση των νευροτροφικών παραγόντων (NGF/BDGF). Αυτοί οι παράγοντες είναι βασικοί για την σωστή ανάπτυξη των νευρώνων στον εγκέφαλο και ιδίως των νευραξόνων τους, του μέρους του νευρώνα δηλαδή που του επιτρέπει να επικοινωνεί με άλλους νευρώνες. Αν και γνωρίζουμε ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα κατά κανόνα αναγεννιούνται πολύ δύσκολα, οι νευροτροφικοί παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο μετά από μια βλάβη να αντισταθμίσει την απώλεια κυττάρων με μεγαλύτερο αριθμό συνδέσεων μεταξύ των εναπομεινάντων. Με αυτό το σκεπτικό η ιδεβενόνη θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτικό συμπλήρωμα σε περιπτώσεις νευρολογικής βλάβης. Παρενέργειες από αυτήν δεν έχουν παρατηρηθεί ως τώρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε τέτοιες δύσκολες περιστάσεις η Idebenone εμποδίζει την καταστροφή από ελεύθερες ρίζες και διατηρεί τα επίπεδα της κυτταρικής ενέργειας ATP σταθερά. Με λίγα λόγια, ενώ η Idebenone υποκαθιστά πλήρως τις απαραίτητες για τη ζωή λειτουργίες του Συνένζυμου Q10, την ίδια στιγμή δεν έχει τα αρνητικά χαρακτηριστικά του Q10, να δημιουργεί σε χαμηλές συνθήκες οξυγόνου αυτό-τοξικότητα!



Ε υ ε ρ γ ε τ ή μ α τ α    Α ν τ ι γ ή ρ α ν σ η ς
Συγκριτικές μελέτες μεταξύ καρδιακού ιστού νεαρών σε σχέση με ηλικιωμένων ατόμων, έδειξε τεράστιες διαφορές στη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία τους.
Τα κύτταρα του εγκεφάλου, της καρδιάς, και των σκελετικών μυών υπόκεινται σε τρομερή ενεργειακή εξάντληση με την πρόοδο της ηλικίας.

Η Idebenone εργάζεται σκληρά μέσα στην αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων για να διατηρήσει την παραγωγή της ενέργειας σε υψηλό επίπεδο, ακόμη και κάτω από συνθήκες έλλειψης επαρκούς οξυγόνου!



Μια ποικιλία πειραμάτων με χρήση εγκεφαλικών κυττάρων, έχουν αποδείξει την ικανότητα της Idebenone να βελτιώνει την εγκεφαλική δομή και λειτουργία.
Στα πειράματα αυτά, έχει αποδειχτεί ότι η Ιδεβενόνη μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή σεροτονίνης, ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως σε ασθενείς που πάσχουν από αγγειοεγκεφαλική (ισχαιμικού τύπου) άνοια!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Widget by LinkWithin