Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014




Καλά Χριστούγεννα και χαρούμενο το νέο έτος με την ευχή να βρούμε την ειρήνη εντός μας ώστε να τη βρούμε έξω μας....



Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

Μανιτάρια: Ποιος ο ρόλος τους στον καρκίνο;

 
Για χιλιάδες χρόνια τα μανιτάρια, αποτελούσαν για τους ανθρώπους ένα πολύτιμο γιατρικό για διάφορες ασθένειες και μια φυσική πηγή στήριξης για την υγεία τους. Ταυτόχρονα είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές τρόφιμο στις περισσότερες χώρες.
 Επειδή σε ορισμένες χώρες της Ασίας, χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα συστατικά από διάφορα είδη μανιταριών για ιατρικούς σκοπούς, η σύγχρονη επιστήμη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναγνώριση των ενεργών ουσιών στα μανιτάρια που μπορούν να επηρεάζουν την εξέλιξη των ασθενειών.

Διεξήχθησαν μέχρι σήμερα μεγάλος αριθμός ερευνών για τη σχέση μανιταριών και καρκίνου. Το 2005, ο επίσημος οργανισμός για την έρευνα για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο Cancer Research UK, διεξήγαγε μια ευρεία, ολοκληρωτική μελέτη των μανιταριών που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς.
Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από την αξιοσημείωτη ιδιότητα πολλών από τα συστατικά των μανιταριών που χρησιμοποιούνται τα οποία δεν είναι τοξικά αλλά βοηθούν στην απάμβλυνση πολλών από τις εξουθενωτικές παρενέργειες των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Βρήκαν ότι τα συστατικά αυτά των μανιταριών, όταν λαμβάνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι ασφαλή και φαίνεται ότι περιορίζουν τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας και της χημειοθεραπείας.
Διαπιστώθηκε επίσης ακόμη μία εκπληκτική δράση των ουσιών από μανιτάρια. Επιτρέπουν τη μείωση των δόσεων των τοξικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων χωρίς όμως να μειώνουν την αποτελεσματικότητα τους.


Πρόσφατη έρευνα στη Νέα Ζηλανδία, έδειξε ότι ο συνδυασμός ουσιών από τα μανιτάρια Reishi και Cordyceps, είχε ευεργετικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής για αριθμό ασθενών σε προχωρημένα στάδια καρκίνου.
 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συνδυασμός από διάφορες ενεργές ουσίες που προέρχονται από ποικιλία μανιταριών, είναι σε θέση να μεγιστοποιούν την αντίδραση του συστήματος άμυνας του οργανισμού προσφέροντας έτσι μεγαλύτερες δυνατότητες προστασίας από τον καρκίνο. Είναι γνωστό ότι η ορθή λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος δηλαδή του συστήματος άμυνας του οργανισμού μας, έχει θεμελιώδη ρόλο στην αναγνώριση και εξολόθρευση των καρκινικών κυττάρων.

Από τα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες για ιατρικούς σκοπούς, εκείνο το οποίο έχει ερευνηθεί το περισσότερο είναι το είδος Reishi. Χαρακτηρίζεται από ισχυρές δράσεις ενίσχυσης του ανοσολογικού συστήματος και από αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Όσον αφορά στο κοινό άσπρο μανιτάρι που διατίθεται ευρέως στην αγορά (Agaricus bisporus), μια πρόσφατη έρευνα από ακαδημαϊκά ιδρύματα της Καλιφόρνιας και του Οχάιο, δείχνει ότι έχει μια ισχυρή προληπτική δράση κατά του καρκίνου.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αποστάγματα από το εν λόγω μανιτάρι και διαπίστωσαν ότι είναι σε θέση να καταστέλλουν την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό κυττάρων του καρκίνου του μαστού. Τα αποστάγματα μείωναν τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων σε εργαστηριακές καλλιέργειες. Επίσης σε πειραματόζωα στα οποία είχαν εμφυτευτεί κύτταρα καρκίνου του μαστού, οι ουσίες από το κοινό άσπρο μανιτάρι, κατέστελλαν τη δημιουργία καρκίνου μαστού.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες, εξηγούν ότι τα αποστάγματα από το άσπρο μανιτάρι, καταστέλλουν τη δράση της αρωματάσης. Η αρωματάση, είναι ένζυμο που συμβάλλει στη σύνθεση των οιστρογόνων. Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού, χρειάζονται οιστρογόνα για να αναπτυχθούν.
Το Agaricus Blazei Murill θεωρείται φυσικός καταστροφέας καρκινικών κυττάρων.


Περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι για την αντικαρκινική δράση των μανιταριών, πιθανόν να ευθύνεται το λινολεϊκό οξύ. Η ουσία αυτή απαντάται και σε άλλα τρόφιμα. Πρέπει εδώ, να επισημάνουμε ότι συχνά, είναι οι συνδυασμοί διαφόρων φυτοχημικών ουσιών που περιλαμβάνονται σε ορισμένα λαχανικά και φρούτα που ευθύνονται για τις ευεργετικές τους δράσεις.

Εξετάστηκαν επίσης και άλλες ποικιλίες μανιταριών (portobello, crimini, shiitake, baby button, stuffing). Και αυτές βρέθηκαν να έχουν ουσίες που καταστέλλουν τη δράση της αρωματάσης.
Με βάση υπολογισμούς που έκαναν οι ερευνητές, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ημερησίως των άσπρων μανιταριών, θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Δεν αποκλείεται το ίδιο να επιτυγχάνεται ακόμη και με μικρότερες ποσότητες. 

Θα συγκρατήσουμε ότι η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει αυτό που διαπίστωσαν οι άνθρωποι εδω και χιλιετίες σχετικά με τα μανιτάρια. Είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά στην υγεία μας και ο ρόλος τους στην πρόληψη ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων όπως ο καρκίνος του μαστού και άλλοι, είναι σημαντικός.

Πηγή: http://www.medlook.net/

Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

Συμβουλές για τη διατροφή στις γιορτές



Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αυξάνεται και το άγχος όσων βρίσκονται σε δίαιτα ή θέλουν να αποφύγουν μια ενδεχόμενη αύξηση του βάρους τους, σχετικά με το πώς θα ανταπεξέλθουν στους πειρασμούς των γιορτινών συνεστιάσεων.
Είναι γεγονός πως τα τραπέζια και τα πάρτι κατά την εορταστική περίοδο αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για όποιον δεν επιθυμεί να ξεφύγει διατροφικά, αφού χαρακτηρίζονται από προσφορά κυρίως ενεργειακά πυκνών τροφίμων, γλυκών και αλκοόλ, ενώ η επιθυμία του οικοδεσπότη ή της οικοδέσποινας να ευχαριστήσει τους καλεσμένους οδηγεί συνήθως σε προσφορά των παραπάνω σε αφθονία με αποτέλεσμα να στενεύουν τα περιθώρια εγκράτειας…

Παρακάτω λοιπόν, θα βρείτε ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε πιο αποτελεσματικά τη διαιτητική σας πρόσληψη κατά τη διάρκεια των γιορτινών τραπεζιών:

1. Αποφύγετε τις στερητικές δίαιτες πριν τις γιορτές, καθώς το πιθανότερο είναι πως θα οδηγήσουν σε αυξημένο αίσθημα πείνας, καθιστώντας δυσκολότερο τον έλεγχο της επιθυμίας σας για φαγητό. Είναι προτιμότερο να στοχεύσετε σε διατήρηση του βάρους σας και αποφυγή της αύξησής του κατά τη διάρκεια των γιορτών.
2. Φροντίστε να καταναλώσετε πρωινό, ένα ελαφρύ μεσημεριανό και μικρά ενδιάμεσα σνακ πριν το γιορτινό τραπέζι. Έτσι δε θα αισθάνεστε πεινασμένοι και θα είναι πιο εύκολο να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα φαγητού.
3. Προσπεράστε τα ορεκτικά και ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα.
4. Γεμίστε το πιάτο σας μόνο μια φορά. Μπορείτε να αρνηθείτε ευγενικά εάν σας προσφέρουν δεύτερη μερίδα.
5. Επιλέξτε προσεκτικά τι θα καταναλώσετε. Αποφύγετε πολύ λιπαρά ή τηγανιτά φαγητά, λιπαρές σάλτσες και τυριά κι επιλέξτε να συνοδεύσετε το κρέας με σαλάτα ή λαχανικά, αντί για πατάτες ή ζυμαρικά.


6. Απολαύστε το φαγητό σας τρώγοντας αργά. Μπορείτε να συζητάτε κατά τη διάρκεια του φαγητού, δίνοντας χρόνο στον εγκέφαλό σας να αντιληφθεί το αίσθημα κορεσμού.
7. Δώστε προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Επιλέξτε ένα ελαφρύ ποτό και καταναλώστε το σε μικρή ποσότητα, εναλλάσσοντάς το με νερό και αποφύγετε τα εορταστικά κοκτέιλ που μπορεί να σας «φορτώσουν» με αρκετές περιττές θερμίδες.
8. Μοιραστείτε το επιδόρπιο με κάποιο άλλο άτομο ή ζητήστε να σας σερβίρουν μικρότερη μερίδα.


9. Χορέψτε! Είναι μια καλή ευκαιρία να «κάψετε» θερμίδες αλλά και να σηκωθείτε από το τραπέζι, αποφεύγοντας το περαιτέρω τσιμπολόγημα. Κινητοποιήστε και τους υπόλοιπους καλεσμένους και στήστε ένα …τρικούβερτο γλέντι!
10. Βγείτε για ένα σύντομο περίπατο μετά το δείπνο ή ένα μεγαλύτερο την επόμενη μέρα, ώστε να αυξήσετε την ενεργειακή σας δαπάνη.
11. Πέρα από τα παραπάνω, είναι σημαντικό σε όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου να θυμάστε τα εξής:

12.
Δώστε έμφαση στη συναισθηματική αξία των γιορτών. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια περίοδο που έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε, να ξεκουραστείτε και να μοιραστείτε όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, χωρίς το επίκεντρο να βρίσκεται στο φαγητό.
13. Αποβάλλετε το άγχος της ζυγαριάς και των κιλών. Επικεντρωθείτε στο να περάσετε καλά και να διασκεδάσετε. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως έχετε μια ολόκληρη χρονιά για να θέσετε υγιείς στόχους σχετικά με το βάρος σας και να καταβάλλετε την προσπάθεια που απαιτείται για να τους πετύχετε.


Πηγή: neadiatrofis.gr
Blog Widget by LinkWithin