Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ashwagandha- το ινδικό ginseng



Το Ashwagandha (Ασβαγκάντα) - επίσης γνωστό ως ινδικό κεράσι του χειμώνα, έχει το βοτανικό όνομα Withania Somnifera. Καλλιεργείται στη δυτική Ινδία και στα Ιμαλάια, κυρίως στης ξηρότερες περιοχές. Είναι συγγενικό φυτό της ντομάτας, αυξάνεται ως θάμνος και φτάνει έως  τα πέντε ποδιά. Το φυτό αυτό έχει κίτρινα άνθη και κόκκινα φρούτα που μοιάζουν με μούρα σε μέγεθος και σχήμα.

Η ονομασία του Ashwagandha
πιθανότατα προέρχεται από την οσμή των νωπών ριζών του, που μοιάζει με αυτήν ενός ιδρωμένου αλόγου. (Ashwa = άλογο, gandha = μυρωδιά). Αποκαλείται επίσης karni Varaha επειδή τα φύλλα του μοιάζουν με τα αυτιά των χοίρων.

Το Ashwagandha έχει πικρόγλυκη γεύση ενώ στην πέψη επικρατεί η γλυκιά γεύση. Το μέρος που χρησιμοποιείται είναι η ρίζα του.
Η εμφάνιση του χρονολογείται 4000  χρονιά πριν.


Ιατρικές ιδιότητες

Τα οφέλη του Ashwagandha στον οργανισμό είναι θαυματουργά. Πολλοί το ονομάζουν το αγιουρβεδικό ginseng λόγω της δράσης που έχει στην ενίσχυση  της δύναμης και της αντοχής στον οργανισμό. Οι διάφορες ιατρικές ιδιότητες του ashwagandha αποδίδονται στα πολλά φλαβονοειδή που περιέχει.

Το Ashwagandha χρησιμοποιείται ως προσαρμογόνο ιατρικό (δεδομένου ότι ενισχύει την αντοχή), αναζωογονητικό και ηρεμιστικό.
Εφαρμόζεται για να θεραπεύσει κάποιες σημαντικές διαταραχές που συνδέονται με την καταστροφή των νευρικών ιστών, έχει  αντί-οξειδωτική δράση, βοηθά πολύ στην αρθρίτιδα, στο άγχος και στην εξάντληση.

Επίδραση στον εγκέφαλο:
Το βότανο αυτό αποτελεί πολύ καλή τροφή για το μυαλό καθώς βελτιώνει τη νοητική ικανότητα και συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση στην εργασία. Εξισσορροπεί το στοιχείο Vata (αέρας) στον οργανισμό το οποίο ευθύνεται συχνά για την ανάπτυξη του στρες και του άγχους. 


Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ασθένεια του Alzheimer, στην απώλεια μνήμης και την αϋπνία. Βοηθά να έχουμε φυσιολογικό ύπνο και ενισχύει  πολύ την σεξουαλική απόδοση. Το Aswagandha χαλαρώνει το σώμα, μειώνει το στρες και αυξάνει τη φυσική αντοχή του σώματος.

Οι ασθενείς αναρρώνουν γρηγορότερα όταν λαμβάνουν το βότανο μετά το πέρας της ασθένειάς τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει θετικά σε περιπτώσεις ασθενών HIV με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στη θεραπεία για την αρθρίτιδα. Μειώνει τις φλεγμονές στους συνδέσμους και διευκολύνει τις κινήσεις.
 
Επίδραση στην πέψη: Επιδρά θετικά στη βελτίωση της όρεξης και εξισορροπεί τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς και των εντέρων.

Μειώνει την υπέρταση και ενεργεί επίσης ως διουρητικό.


Τα σημαντικά ευεγερτήματά του βοτάνου τόσο για το νευρικό όσο και για το ανοσοποιητικό σύστημα δείχνουν ότι αξίζει η χρήση του στη θεραπεία αυτοάνοσων προβλημάτων όπως της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της ψωρίασης και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.


Άλλες χρήσιμες ιδιότητες του Ashwagandha:
 
Το έλαιο από το ashwagandha είναι χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην παράλυση, στην επιληψία, στην αϋπνία κ.λπ.
 
Χρήση ashwagandha μαζί με ινδικό βούτυρο ghee, ζάχαρη και μέλι θεωρείται πολύ καλό αφροδισιακό. Βελτιώνει την ποιότητα και την κινητικό του σπέρματος, είναι χρήσιμο για τη στυτική δυσλειτουργία, τη χαμηλή λίμπιντο (τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες) και την πρόωρη εκσπερμάτωση. Σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές μελέτες, η ρίζα Ashwagandha ενισχύει σε ποσοστό 70% και άνω τη σεξουαλική ζωτικότητα σε άνδρες και γυναίκες.

Επιδρά επίσης θετικά στη δυσμηνόρροια ενώ βοηθά στη σταθεροποίηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην εξισορρόπηση των ορμονών. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, βοηθά στην παραγωγή περισσότερου γάλακτος.

Αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή του οργανισμού. Βοηθά στην επαναδόμηση του οργανισμού που έχει υποστεί κατάπτωση λόγω χρόνιων ασθενιών. Καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης και μειώνει το γκριζάρισμα των μαλλιών.
 
Όταν λαμβάνεται συχνά, βοηθά στη μείωση του επιπέδου σακχάρων και χοληστερόλης στο αίμα. Σταθεροποιεί τα επίπεδα του αίματος (αύξηση επιπέδων αιμοσφαιρίνης). Ενώ σε ισχνούς οργανισμούς, επιδρά θετικά στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της ενέργειας του σώματος. 

• Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη χωρίς να προκαλεί νωθρότητα
• Σταθεροποιεί τα επίπεδα αίματος
• Μειώνει τη χοληστερόλη
• Επιβραδύνει την εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων
• Βοηθά στην καταπολέμηση της ελονοσίας
• Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Βοηθά σε καταστάσεις αϋπνίας διανοητικής δυσλειτουργίας και καταστάσεις αδυναμίας κατά την τρίτη ηλικία.  Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ασθένεια του Alzheimer, και για την την απώλεια μνήμης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Widget by LinkWithin