Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Mullein Leaf (Verbascum Τhapsus) το φυτό των Πνευμονικών Νόσων


Η "Φλεγώ" όπως ονομαζόταν από τον Αρχαίο Έλληνα γιατρό-θεραπευτή Διοσκουρίδη, δυναμώνει τους βλεννογόνους του αναπνευστικού, μειώνει τη φλεγμονή και το βήχα και διευκολύνει την απόχρεμψη. 
Τo Mullein είναι ένα διετές φυτό που δημιουργεί μια πλούσια σειρά φύλλων το πρώτο έτος και έναν ανθεκτικό στητό μίσχο, που φτάνει και μέχρι ένα μέτρο ύψος, το επόμενο έτος. Τα φύλλα σκεπάζονται σε κυκλικό σχήμα μεταξύ τους, είναι ανοιχτά πράσινα σε χρώμα και καλύπτονται με πυκνό χνούδι. Λαμπερά κίτρινα λουλούδια φυτρώνουν μία φορά με μακριά αγκάθια τη δεύτερη χρονιά του.
Κάθε λουλούδι του έχει πέντε πέταλα και παράγει το φθινόπωρο χιλιάδες μικροσκοπικούς σπόρους που αποτελούν μια πολύτιμη διατροφική πηγή για τα χειμωνιάτικα πουλιά. Το Mullein εμφανίζεται συχνά κατά μήκος της κοίτης ποταμών, βοσκότοπους και λιβάδια, γύρω από φράκτες προτιμώντας χώμα από αμμοχάλικο.
Σαν φάρμακο γρίπης και κρυολογήματος Τα φύλλα του Mullein είναι πολύ ευεργετικά στις περισσότερες ασθένειες που επηρεάζουν τους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα. Είναι ένα ιδανικό φάρμακο που τονώνει τους βλεννογόνους του αναπνευστικού μειώνοντας τη φλεγμονή, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την παραγωγή υγρών διευκολύνοντας έτσι την απόχρεμψη. Θεωρείται ένα ειδικό φάρμακο για τις βρογχίτιδες και σε όποιες περιπτώσεις υπάρχει δυνατός βήχας συνδυασμένος με πονόλαιμο. Οι αντιφλεγμονώδεις και μαλακτικές ιδιότητές του είναι οι τέλειες ενδείξεις για τη χρήση του σε οξείες ή χρόνιες φλεγμονές της τραχείας. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει πονόλαιμος και βήχας.
Για το ουροποιητικό σύστημα Οι διουρητικές ιδιότητες του Mullein είναι λιγότερο ισχυρές, παρόλα αυτά είναι πολύ χρήσιμο στην άμβλυνση της δριμύτητας και της στυφάδας των ούρων, η οποία παρουσιάζεται σε πολλές ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος.
Το Mullein  έχει χρησιμοποιηθεί στην παράδοση εκτός από τη θεραπεία της βρογχίτιδας και τη συμφόρηση των πνευμόνων από φλεγμονές, σε δερματίτιδες, σε αιμορροΐδες, σε φυματίωση, σε φαρυγγίτιδες με δυνατό βήχα και πόνους στο λαιμό, και σε όλο το φάσμα των ασθενειών του αναπνευστικού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Widget by LinkWithin