Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Η Απομυθοποίηση της Κακής Χοληστερίνης

Ίσως ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που αναπαράγεται στη Δύση και σίγουρα στις ΗΠΑ είναι η σχέση μεταξύ της αυξημένης χοληστερίνης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δυστυχώς, παρά τις δεκάδες μελέτες δεν έχει αποδειχθεί ότι η χοληστερίνη προκαλεί στην πραγματικότητα τέτοια καρδιαγγειακά προβλήματα. Αντίθετα, η χοληστερίνη είναι αρκετά σημαντική για την υγεία και προσπαθώντας με τεχνητά μέσα να την μειώσουμε μπορεί να έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε.


Η βιομηχανία τροφίμων έχει λανσάρει τα τελευταία χρόνια μία σειρά προϊόντων με χαμηλά έως καθόλου λιπαρά από γάλα, τυρί κτλ. Οι επεξεργασμένες τροφές διαφημίζονται κατά κόρον για το χαμηλό έως καθόλου περιεχόμενό τους σε λιπαρά λες και είναι οι πιο υγιεινές τροφές που υπάρχουν στα ψυγεία μας. Υγιή λίπη όπως το έλαιο καρύδας έχουν απομακρυνθεί και αντικατασταθεί από πολύ ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα επεξεργασμένα έλαια. Τα σχετικά καλά βούτυρα με όλα τα λιπαρά τους έχουν αντικατασταθεί από τις πλαστικές μαργαρίνες. Ωστόσο ο μύθος ότι ο κίνδυνος της χοληστερίνης που ελλοχεύει στα κορεσμένα λιπαρά που περιμένουν να βουλώσουν τις αρτηρίες σου και να σου προκαλέσουν ανακοπή μόλις έχει αρχίσει να ξεσκεπάζεται.

Μία έρευνα σχετικά με την υγεία της καρδιάς και τα κορεσμένα λίπη κατέληξε ότι δεν υπάρχει σύνδεση των καρδιαγγεικών νοσημάτων με τα κορεσμένα λίπη. Αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό περιοδικόJournal of Clinical Nutritionστις 13 Ιανουάριου του 2010 και μελέτησε το ιστορικό 350,000 ανθρώπων σε μία περίοδο 5 έως 23 ετών.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της παραπληροφόρησης τις προηγούμενες δεκαετίες έφερε οδήγησε στην κατανάλωση λιγότερων λιπαρών για να έχουμε τα επίπεδα χοληστερίνης χαμηλά στο αίμα μας. Παρόλο αυτά, τα νοσήματα καρδιάς συνεχίζουν να αυξάνονται μαζί με το διαβήτη και την παχυσαρκία. Ο γιατρός William Davis εξηγεί ότι η αιτία για τις περισσότερες περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής και αναλόγων προβλημάτων είναι η αθηροσκληρωτική πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Αν και μπορεί να ανιχνευθεί κάποια ποσότητα χοληστερίνης σε αυτή την πλάκα, η χοληστερίνη από μόνη της έχει κερένια υφή και είναι εύκαμπτη.

χοληστερίνη χοληστερόλη
Αντίθετα, τα αποθέματα ασβεστίου (αποτιτάνωση) στο εσωτερικό των αρτηριών είναι ένας από τους χειρότερους παράγοντες για τον σχηματισμό της πλάκας καθώς θα πρέπει να βρίσκεται στα κόκαλά σας και όχι στο αίμα σας. Πολλοί άνθρωποι με χαμηλή χοληστερίνη έχουν πεθάνει από στεφανιαία νόσο, ενώ είναι μόνο 40 ετών, ενώ πολλοί με υψηλή χοληστερίνη δεν αντιμετώπισαν ποτέ τους ανάλογα προβλήματα. Παρόλο αυτά η συνήθης συμβουλή που δίνουν οι καρδιολόγοι όταν βλέπουν υψηλές τιμές χοληστερίνης είναι να γίνει αγγειογράφημα και άλλα διαγνωστικά τεστ που είναι και ακριβά και όχι και τόσο ασφαλή. Μετά ακολουθούν εκείνα τα ακριβά φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης.

Όπως θα δούμε η χοληστερίνη είναι σημαντική για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Για παράδειγμα, βοηθάει στην σύνθεση της βιταμίνης D μαζί με την ηλιακή ακτινοβολία.Αν ο οργανισμός σας δεν έχει επάρκεια, τότε θα την αναπληρώσει από μόνος του στο συκώτι. Τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο δείκτη για εγκεφαλικά. Η οξειδωμένη χοληστερίνη που προέρχεται από υδρογονομένα και εκπλεπτυσμένα πολυακόρεστα που περιέχονται στα μαγειρικά έλαια και τις μαργαρίνες μπορούν να οδηγήσουν σε παρενέργειες και σε καρδιοπάθειες. Αυτό δεν προέρχεται μόνο άμεσα από αυτά τα έλαια, αλλά και από την άμεση διαδικασία οξείδωσης που αυτά τα έλαια θέτουν σε εφαρμογή.

Η χοληστερίνη φαίνεται να είναι από εκείνα τα πράγματα που προκαλεί σε πάρα πολλούς φόβο για να το πούμε πιο απλά. Έχουμε πάθει εμμονή με την κατανάλωση προϊόντων και τροφών που έχουν χαμηλή χοληστερίνη και λιπαρά. Αν ρωτήσετε κάποιον αν γνωρίζει ποια είναι τα επίπεδα της χοληστερίνης τους είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα έχει αποστηθήσει. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης γνωρίζουν ελάχιστα για το θέμα, τρομοκρατούν τον κόσμο ο οποίος θεωρεί με τη σειρά του ότι η χοληστερίνη είναι απλά ένα «κακό» πράγμα. Από την άλλη υπάρχει ένα ποσοστό που έχουμε ακούσει τους όρους «καλή χοληστερίνη» και «κακή χοληστερίνη», τους χρησιμοποιούμε συχνά χωρίς όμως να γνωρίζουμε τι πραγματικά σημαίνουν. Αν ρωτήσετε κάποιον στο δρόμο τυχαία οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την χοληστερίνη το πιθανότερο είναι να σας απαντήσουν αυθόρμητα ότι «πρέπει να την κρατάμε σε χαμηλά επίπεδα.»

Αυτές οι «απλοϊκές επιστημονικές» γνώσεις διαδίδονται από τους ανθρώπους της αγοράς οι οποίοι απευθύνονται σε ένα γενικότερα ημιμαθές κοινό και έχουν πετύχει να πείσουν αρκετούς ανθρώπους ότι θα πρέπει να αντικαταστήσουμε συγκεκριμένες διατροφικές μας επιλογές με ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα που θα μας βοηθήσουν «στη μείωση της χοληστερίνης.» Φυσικά, όλο αυτό έχει και το αντίτιμό του καθώς τα προϊόντα αυτά είναι προσιτά για λίγους εφόσον βρίσκονται σε πολλαπλάσια τιμή από αυτήν που στοιχίζει ένα οποιοδήποτε άλλο συμβατικό προϊόν. Πώς όμως δικαιολογείται αυτή η ανάγκη και ο αγώνας για τη μείωση της χοληστερίνης; Και, είναι στην πραγματικότητα αναγκαία για την υγεία μας;

Σχεδόν ο οποιοσδήποτε που έχει διαγνωστεί με «υψηλή χοληστερίνη» στο αίμα του τού έχει συνταγογραφηθεί ανάλογη αγωγή. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό ότι έχουν γίνει μέλη της λεγεώνας αυτών των γιατρών που συνταγογραφούν ανελέητα τα αντίστοιχα φάρμακα γεμίζοντας τις τσέπες των γιγαντιαίων πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών. Στο σημείο όμως αυτό ας δούμε κάποιες από τις αλήθειες και τους μύθους για αυτή την τόσο ενοχοποιημένη ουσία, την χοληστερίνη.

Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για την έκκριση των ορμονών.Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσε ο οργανισμός μας να παράγει οιστρογόνα, προγεστερόνη ή τεστοστερόνη. Είναι σημαντική για την λειτουργία των νευρικών συνάψεων και παρέχει δομική ακεραιότητα για τις κυτταρικές μας μεμβράνες. Η χοληστερίνη χρησιμοποιείται από το δέρμα για να εμποδίσει την εξάτμιση του νερού, αλλά και για να αδιαβροχοποιήσει το δέρμα μας. Ακόμα και η χολή που χρησιμοποιείται για την πέψη των λιπών αποτελείται κατά κύριο λόγο από χοληστερίνη. Το συκώτι παράγει περίπου το 90% της χοληστερίνης στο σώμα μας και μόνο το 10% το προσλαμβάνουμε από την τροφή μας. Αν φάμε τροφές που περιέχουν περισσότερη χοληστερίνη, το συκώτι φροντίζει να μειώσει τη δική του αντίστοιχη παραγωγή.

Η χοληστερίνη είναι ένα φυσικό λιπίδιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας τύπος λίπους ή ελαίου που αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό για τη δημιουργία και τη διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών για όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Έτσι μόνο από αυτό το γεγονός χρειαζόμαστε τη χοληστερίνη για να ζήσουμε! Η περισσότερη από τη χοληστερίνη που βρίσκεται μέσα στο σώμα μας παράγεται στην πραγματικότητα φυσικά μέσα στα ίδια μας τα κύτταρα. Ωστόσο, υπάρχει και συμπληρωματική πρόσληψη που προέρχεται από τις «διατροφικές» πηγές—δηλαδή τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Σε μία συνηθισμένη διατροφή που εμπεριέχει 400mg χοληστερίνης ημερησίως από διατροφικές πηγές, περίπου το μισό από τα 2/3 αυτής της ποσότητας απορροφάται στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της πέψης. Το σώμα θα εκκρίνει με φυσικό τρόπο περίπου ένα γραμμάριο (1000mg) χοληστερίνης την μέρα μέσα στη χολή και περίπου τα 3/5 αυτής θα επαναπορροφηθεί.

Σε όποιο σημείο όπου οι ιστοί μας ή τα όργανά μας έχουν ιδιαίτερα πυκνούς κυτταρικούς ιστούς οι οποίοι έχουν πληθώρα κυτταρικών μεμβρανών, εκεί θα υπάρχουν και αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης. Τα όργανα κλειδιά που χρειάζονται και περιέχουν υψηλές τιμές χοληστερίνης είναι το συκώτι, ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη—όπου κανένα από όλα αυτά δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν μειώσουμε πάρα πολύ την χοληστερίνη μας! Έτσι, η χοληστερίνη ουσιαστικά παίζει έναν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των υγιών κυτταρικών τοιχωμάτων. Είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για τη σύνθεση των στεροϊδών ορμονών που έχουν σοβαρή θέση για την φυσική εξέλιξή μας.

Όντας ένα λιπίδιο, η χοληστερίνη είναι λιποδιαλυτή, αλλά δεν διαλύεται μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, πρέπει να μεταφερθεί μέσα στο σώμα σε εκείνα τα σημεία που η παρουσία της είναι απαραίτητη. Αυτό είναι και ο λόγος που για να μετακινηθεί πρέπει να έρθει «σε επαφή» με συγκεκριμένες λιποπρωτεΐνες, οι οποίες έχουν ένα χαρακτηριστικό υδατοδιαλυτό περίβλημα πρωτεϊνών, δηλαδή με λίγα λόγια μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα μέσα στο αίμα. Υπάρχουν δύο είδη λιποπρωτεϊνών που μεταφέρουν τη χοληστερίνη στο σώμα: χαμηλής και υψηλής πυκνότητας.

Η κύρια κυτταρική δομή της χοληστερίνης χρειάζεται τη δημιουργία επαρκών ποσοτήτητων τέτοιων λιποπρωτεϊνών που δημιουργούνται από υπο-συστήματα μέσα στα ίδια τα κύτταρα του σώματος που ονομάζεται το ενδοπλασματικό δίκτυο. Ένας άλλος τρόπος όπως είπαμε πρόσληψης χοληστερίνης είναι μέσω της τροφής. Κατά τη διάρκεια της πέψης και της αφομείωσης των τροφών είναι η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL) που μεταφέρουν τη διατροφική χοληστερίνη από το συκώτι προς τα άλλα μέρη του σώματος. Όταν υπάρχει αρκετή χοληστερίνη για τις κυτταρικές ανάγκες του σώματος, ο άλλος καίριος μηχανισμός μεταφοράς σε αυτό το καταπληκτικό σύστημα κατανομής, η υψηλής περιεκτικότητας λιποπρωτεΐνη (HDL) μπορεί να μεταφέρει τη χοληστερίνη πίσω στο συκώτι από εκεί που υπάρχει πλεόνασμα και από εκεί πια να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες για την αποβολή της από το σύστημα.


Η ψευδό-επιστήμη αυτού που ονομάζεται «έξυπνη τροφή» όλων αυτών των βιομηχανιών μα κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο πράγμα «κακή» δηλαδή και «καλή» χοληστερίνη. Αυτό στην πραγματικότητα είναι εντελώς λάθος. Η ίδια η χοληστερίνη όπως που αναφέραμε διαφοροποιείται σε LDL ή HDL ανάλογα με την περίπτωση είναι ακριβώς η ίδια. Η χοληστερίνη απλά είναι ένα σημαντικό συστατικό που χρειάζεται να κυκλοφορεί στο σώμα συχνά για μία επαρκή, υγιή ανάπτυξη, διατήρηση και λειτουργία των κυττάρων μας. Η διαφορά υπάρχει στους «μεταφορείς», δηλ. τις HDL και LDL λιποπρωτεΐνες. Και οι δύο αυτοί τύποι είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσει ικανοποιητικά το σύστημα μεταφοράς της ουσίας μέσα στο σώμα μας.

Πρόβλημα παρουσιάζονται ωστόσο όταν τα LDL σωματίδια είναι και μικρά και η μεταφορική δυνατότητα που έχουν ξεπερνά την αντίστοιχη της διαθέσιμης HDL λιποπρωτεΐνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να «μεταφέρεται» περισσότερη χοληστερίνη μέσα στο σώμα σε σημεία όπου υπάρχουν λιγότερες διαθέσιμες λιποπρωτεΐνες HDL που θα μεταφέρουν την ποσότητα αυτή πλεονάσματος πίσω στο συκώτι.

Η λιποπρωτεΐνη LDL ποικίλει στη δομή της και έχει σωματίδια με διαφορετικά μεγέθη. Από αυτά τα μικρότερα σωματίδιά της μπορούν εύκολα να «παγιδευτούν» μέσα στις αρτηρίες από τις πρωτεογλυκάνες, οι οποίες είναι από μόνες τους ένα είδος «γεμίσματος» που βρίσκεται μεταξύ των κυττάρων σε όλα τα ζώα και τους ανθρώπους. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί τη χοληστερίνη που μεταφέρει η LDL να συγκεντρώνεται σε αποθέματα λίπους που ονομάζονται «πλάκες» (μία διαδικασία που είναι γνωστή και σαν αθηρογένεση). Καθώς συσσωρεύονται αυτά τα αποθέματα λίπους περιορίζουν το εύρος και την ελαστικότητα των αρτηριών. Αυτό προκαλεί αύξηση της πίεσης του αίματος που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιαγγεικά προβλήματα, όπως ανακοπές καρδιάς ή εγκεφαλικά.

Έτσι λοιπόν, η χοληστερίνη LDL έχει επανειλημμένως χαρακτηριστεί σαν η «κακή χοληστερίνη,» αλλά μπορείτε τώρα να καταλάβετε γιατί όλο αυτό είναι απλά λάθος. Στην πραγματικότητα και η LDL, HDL και η χοληστερίνη είναι όλες σημαντικές για την υγεία μας. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχει πλέον έχει καθιερωθεί στους ανθρώπους να έχουν μία τάση προς τα «ανθυγιεινά» μικρά σωματίδια της LDL, που μπορούν να αποτελέσουν πρόδρομο για καρδιο-αγγειοπάθειες εξαιτίας του παραπάνω μηχανισμού που μόλις περιγράψαμε. Είναι λοιπόν προφανές ότι είναι περισσότερο υγιές να υπάρχει μικρότερος αριθμός μεγάλων σωματιδίων LDL που θα μεταφέρουν την ίδια ποσότητα χοληστερίνης, παρά μεγάλος αριθμός μικρών σωματιδίων LDL, αλλά αυτό για κάποιο λόγο δεν είναι ιδιαίτερα σύνηθες. Αυτό εδώ το σημείο χρειάζεται λίγο περισσότερη έρευνα.

Όταν η LDL παρακρατείται στις αρτηρίες από τις γλυκοπρωτεΐνες, οξυδώνεται από τις «ελεύθερες ρίζες.» Αυτό συμβαίνει όταν η κατάσταση αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη για την υγεία. Έχει λοιπόν γίνει πρόταση ότι όταν υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αντιοξειδωτικών στην διατροφή μας μπορεί αποτελεσματικά να απαλείψει τις ελεύθερες ρίζες και επομένως να μειώσει αυτή την επικίνδυνη οξείδωση. Αν και η ιδέα της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά ή έστω η χρήση συμπληρωμάτων είναι ευρέως διαδεδομένη, η επιστημονική απόδειξη για την αποτελεσματικότητά τους είναι ακόμα αντικείμενο έρευνας.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι η εμφάνιση αυτών των ουσιών που ονομάζονται «χαμηλής πυκνότητας λιπίδια» που είναι γνωστά και σαν τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια μετατρέπονται σε χοληστερίνη LDL στο αίμα και έτσι συμβάλλει και αυτό στην αυξημένη παρουσία LDL στο αίμα και τα επακόλουθα σχετιζόμενα προβλήματα υγείας. Για αυτό το λόγο τα τριγλυκερίδια καταγράφονται όταν κάνετε εξετάσεις αίματος για χοληστερίνη.

Η παραγωγή των τριγλυκεριδίων γίνεται στο συκώτι—ένας συνδυασμός χοληστερίνης και χαμηλής πυκνότητας απολιποπρωτεΐνης—και η οποία επιδεινώνεται με την πρόσληψη φρουκτόζης. Η φρουκτόζη είναι ένας τύπος σακχάρου που βρίσκεται στα περισσότερα φρούτα, αλλά είναι επίσης και ένα συστατικό της σακχαρόζης και του ευρέως διαδεδομένου συστατικού τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, το σιρόπι καλαμποκιού. Για αυτό το λόγο και όποιος έχει ανεβασμένο αριθμό τριγλυκερίδιων ή αυξημένη την LDL θα πρέπει να αποφεύγει όλα τα σνακ που περιέχουν ζάχαρη ή ακόμα και τις ζαχαρίνες, τη φρουκτόζη και τα κονσερβοποιημένα φρούτα. Όχι μόνο απλά να μειώσει την κατανάλωση τροφών με υψηλά λιπαρά!
 
Η βιταμίνη Β3, γνωστή και σαν νιασίνη έχει την ικανότητα να μειώνει τα τριγλυκερίδια και σαν επακόλουθο και την LDL. Ακόμα η νιασίνη βοηθάει στην ενεργοποίηση της παραγωγής της βοηθητικής HDL, της λιποπρωτεΐνης δηλαδή που μεταφέρει την πλεονασματική χοληστερίνη πίσω στο συκώτι για την αποβολή της από το σώμα. Ωστόσο, χρειάζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση να ακολουθούμε τη γνωστή φράση «παν μέτρον άριστον», αφού σε μεγαλύτερες η νιασίνη ποσότητες μπορεί να έχει τοξικές παρενέργειες. Παρόλο αυτά, οι γιατροί συνταγογραφούν μόνο 2gr στους ασθενείς τους καθημερινά μέχρι και τρεις φορές τη μέρα για θεραπεία όσων τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα τους είναι υψηλά. Οι τροφές που περιέχουν νιασίνη βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτιότητα σε συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεση.

Παρόλο αυτά, ένας από τους παραδοσιακούς τρόπους που οι σύγχρονες φαρμακευτικές εταιρίες αντιμετωπίζουν τα περιστατικά αυξημένης χοληστερίνης ιδιαίτερα στη Δύση είναι οι στατίνες. Είναι αρκετά πιθανό να έχετε έναν φίλο ή συγγενή που παίρνει αυτά τα άχρηστα φάρμακα (Lipitor, Mevecor, Crestor, κτλ.) για να μειώσει τη χοληστερίνη του. Τα φάρμακα με βάση τις στατίνες είναι πρώτα στις λίστες πωλήσεων στον κόσμο. Αυτό που κάνουν είναι να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του συκωτιού και να μειώνουν την παραγωγή της LDL. Όμως οι στατίνες είναι μία πολύ αμφίβολη εφεύρεση τουλάχιστον σε αρκετά σημεία. Αρχικά, έχουν αρκετές παρενέργειες: μπορούν για παράδειγμα να οδηγήσουν σε μαζική κατάρρευση μυϊκών οργάνων, το οποίο μπορεί να φέρει δυσλειτουργία των νεφρών ή ακόμα και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Οι στατίνες επίσης μειώνουν τα φυσικά επίπεδα των βιταμινών και ακόμα ενός παράγοντα υπεύθυνου για την προστασία των κυττάρων, ενός ενζύμου γνωστό σαν Q10. Αυτή η βενζοκινόνη παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην κυτταρική αποδέσμευση ενέργειας, ιδιαίτερα σε όργανα που έχουν καίριες λειτουργίες όπως οι πνεύμονες, το συκώτι και η καρδιά. Το CoQ10 (όπως συχνά αναφέρεται στη βιβλιογραφία) έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από τον νευρικό εκφυλισμό. Ίσως, όμως το πιο ενδιαφέρον σημείο σε σχέση με τη χοληστερίνη είναι ότι το CoQ10 λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό και είναι ιδιαίτερα ενεργό στην προστασία του ανθρώπινου σώματος κατά της οξειωσης της LDL και των συναφών προβλημάτων που συνδέονται με αυτήν, όπως αναφέραμε παραπάνω. Έτσι, ενώ οι στατίνες ενδέχεται να μειώνουν την παραγωγή της LDL μακροπρόθεσμα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Φυσικά, όπως και και άλλα φάρμακα η πρόσληψή τους επιβάλλεται να είναι μακροπρόθεσμη άπαξ και συνταγογραφηθούν, ώστε ο ασθενής να δει αποτέλεσμα.

Αυτό που είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό για τις στατίνες, είναι ίσως το γεγονός ότι αντιμετωπίζονται σαν «το χρυσό χάπι» για την ανθυγιεινή LDL και επομένως και για τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Η πρόσληψή τους επιβάλλεται να κρατάει καιρό—πράγμα που ωφελεί τις φαρμακοβιομηχανίες. Αλλά επίσης συνταγογραφούνται χωρίς να υπάρχει πουθενά το μήνημα ότι κάθε πρόβλημα με τη χοληστερίνη θα πρέπει να συνοδεύεται με αλλαγή του τρόπου ζωής, αλλά και της διατροφής. Οι στατίνες είναι η εύκολη λύση χωρίς φυσικά να αποκλείουμε το γεγονός ότι σε περιπτώσεις αρκετά αυξημένης χοληστερίνης στο αίμα ή υπερχοληστερολαιμίας δεν έχουν έναν χρήσιμο ρόλο όταν όλα τα άλλα δεν λειτουργούν.

Για να συνοψίσουμε, η χοληστερίνη είναι σημαντική και χρήσιμη ουσία που ο οργανισμός μας χρειάζεται σε κυτταρικό επίπεδο. Είναι πιθανό ότι κάθε ανισορροπία στη μεταφορά χοληστερίνης στο σύστημά μας αποδίδεται σε μακροχρόνιες διατροφικές καταχρήσεις και τρόπο ζωής. Αν εξασφαλίσουμε την ημερήσια πρόσληψη σε αντιοξειδωτικές τροφές μαζί με τροφές πλούσιες σε νιασίνη σίγουρα θα ωφεληθούμε. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι η άσκηση και η σωστή επιλογή τροφών να είναι η καλύτερη λύση παρά ένα «χρυσό χάπι», αν τύχει και μας διαγνώσουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στον οργανισμό μας.
 
 
 
Πηγή : Terra Papers

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Widget by LinkWithin