Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

5-HTP - Φυσικό Συμπλήρωμα Σεροτονίνης


Τι είναι το 5-HTP; Το απόσταγμα Griffonia το οποίο είναι πλούσιο σε 5- HydroxyTryptophan (5-HTP), προέρχεται από ένα αφρικανικό λαχανικό, τον καρπό Simplicifolia Griffonia, και περιέχει 30% 5-HTP.

  
Το 5-HTP είναι ένα αμινοξύ που αποτελεί έναν άμεσο πρόδρομο της σεροτονίνης, ένα σημαντικό νευροδιαβιβαστή που έχει κατευναστικά και χαλαρωτικά αποτελέσματα πάνω στον πόνο. Το 5-HTP δεν είναι παρόν στις απαραίτητες ποσότητες σε μια μέση διατροφή. Το ανθρώπινο σώμα κατασκευάζει 5-HTP από το Ltryptophan, ένα φυσικό αμινοξύ που βρίσκεται στις περισσότερες διατροφικές πρωτεΐνες. Εντούτοις, η κατανάλωση των τροφίμων που περιέχουν το L-tryptophan δεν αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα 5-HTP. 

Το 5-HTP και η σεροτονίνη. Το 5-HTP είναι ο πρόδρομος της σεροτονίνης. Βελτιώνει τη διάθεση, ελαττώνει την ανησυχία και είναι ευεργετικό στην απώλεια βάρους. Το 5-Hydroxytryptophan (5-HTP) είναι ένα αμινοξύ που είναι το ενδιάμεσο βήμα μεταξύ tryptophan και της απαραίτητης σεροτονίνης του εγκεφάλου. Υπάρχει μια μαζική επιβεβαίωση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης είναι η κοινή συνέπεια της σύγχρονης διαβίωσης. Ο τρόπος ζωής και οι διαιτητικές συνήθειες πολλών ανθρώπων, που ζουν σε αυτήν την γεμάτη πίεση εποχή, οδηγούν στα μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης μέσα στον εγκέφαλο.


Το 5-HTP και η παχυσαρκία. Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ανεπαρκή επίπεδα σεροτονίνης είναι εν μέρει αρμόδια για την επιθυμία που έχει κανείς να παρατρώει. Όπως είναι αναμενόμενο, τα παχύσαρκα άτομα που ποθούν τους υδατάνθρακες, παρουσιάζουν συνήθως ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης. Η λήψη συμπληρώματος 5-HTP μισή ώρα πριν από ένα γεύμα μπορεί «να φρενάρει» την όρεξη και τη λαιμαργία που προκαλούν οι ελλείψεις νευροδιαβιβαστών των εγκεφαλικών κέντρων. Κατά αυτόν τον τρόπο το 5-HTP μπορεί να είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα ως μέθοδος απώλειας βάρους.


Το 5-HTP και ο εθισμός
. Η χρήση πολλών εθιστικών ουσιών, όπως ο καπνός, το οινόπνευμα, η καφεΐνη και ορισμένα ναρκωτικά, ανυψώνει τα επίπεδα σεροτονίνης. Όταν αυτές οι ουσίες αποβάλλονται, τα επίπεδα σεροτονίνης μειώνονται δραστικά, προκαλώντας ανησυχία και έντονες επιθυμίες. Η λήψη 5-HTP μπορεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματα της έλλειψης.

Το 5-HTP και η κατάθλιψη.
Η ανακούφιση από την οξυθυμία και την κακή διάθεση εξισορροπείται από τη χρησιμοποίηση του 5-HTP. Το συμπλήρωμα λειτουργεί μέσω εξουδετέρωσης της ορμόνης που προκαλεί μείωση στα επίπεδα σεροτονίνης και προκαλεί έντονα τα παραπάνω φαινόμενα κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας.



Το 5-HTP και ο ύπνος. Λόγω της ηρεμιστικής επίδρασής του, πολλοί στηρίζονται στο 5-HTP για να ανακουφίσουν τις επιθέσεις της επιθυμίας, καθώς επίσης και για να επιτύχουν ξεκούραστο και βαθύ ύπνο. Αντίθετα από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, το 5-HTP δεν συνδέεται με ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως τα διαταραγμένα όνειρα ύπνου ή οι εφιάλτες. Μπορεί να λαμβάνεται τακτικά μια ώρα πριν τον ύπνο ως θεραπεία για την αϋπνία.

Προφύλαξη
Οι κάψουλες 5-HTP δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί με αντικαταθλιπτικά χάπια, με φάρμακα ελέγχου του βάρους, ή άλλους τροποποιητικούς παράγοντες της σεροτονίνης, ή ουσίες που είναι γνωστές ότι προκαλούν ζημιά στο ήπαρ, επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις το 5-HTP μπορεί να έχει υπερβολικά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι με ηπατική ασθένεια μπορεί να μην είναι σε θέση να ρυθμίσουν το 5-HTP επαρκώς και εκείνοι που πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η σκληροδερμία μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους στη λήψη του 5-HTP. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να λαμβάνουν 5-HTP χωρίς την έγκριση ενός πεπειραμένου επαγγελματία φυσίατρου θεραπευτή. Η ασφάλεια της λήψης 5-HTP κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού δεν είναι γνωστή αυτή τη στιγμή.



Ενδείξεις σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης που ενισχύονται από 5-HTP:
Κατάθλιψη * παχυσαρκία * βουλιμία * αϋπνία * ναρκοληπτικός ύπνος * ασφυξία * ημικρανία, πονοκέφαλοι * ένταση και πόνοι σε προεμμηνορροϊκό σύνδρομο * Ινομυαλγία κ.λ.π


4 σχόλια:

Opalina είπε...

που μπορω να το βρω αυτο?

Morgana (Ευρυνόμη) είπε...

Μπορείτε να μας στείλετε mail ή να γράψετε στη φόρμα επικοινωνίας :)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ AVON είπε...

ΤΙΜΗ?

Morgana (Ευρυνόμη) είπε...

Παρακαλώ στείλτε μας για περισσότερες πληροφορίες :)

Blog Widget by LinkWithin