Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Κατάλληλος ο στιγμιαίος καφές για όσους ασχολούνται με αθλήματα αντοχής

 
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι υδατάνθρακες και η καφεΐνη μπορούν να βελτιώσουν ορισμένες πτυχές της αθλητικής απόδοσης. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι το κατά πόσο εκδηλώνουν αντίστοιχη αποτελεσματικότητα όταν καταναλώνονται μαζί στα πλαίσια της αναπλήρωσης υγρών και υδατανθράκων κατά την άσκηση.

Αυτός ήταν μάλιστα ο σκοπός μίας πρόσφατης μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, να εξεταστεί δηλαδή η επίδραση της προσθήκης μιας μέτριας δόσης καφεΐνης σε ένα διάλυμα υδατανθράκων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου.

Στα πλαίσια της έρευνας, συμμετείχαν δεκαπέντε άνδρες ποδοσφαιριστές οι οποίοι εκτέλεσαν δύο δοκιμασίες των 90 λεπτών. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε ένα διάλυμα υδατανθράκων-ηλεκτρολυτών το οποίο παρείχε συνολικά 1,8g υδατανθράκων / kg σωματικού βάρους ή ένα παρόμοιο διάλυμα που περιείχε επιπρόσθετα 3,7 mg καφεΐνης / kg σωματικού βάρους, τα οποία καταναλώνονταν 1 ώρα πριν από την άσκηση καθώς και ανά 15 λεπτά κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Παράλληλα, ορισμένες παράμετροι της απόδοσης στο ποδόσφαιρο όπως η ικανότητα των παικτών να πασάρουν καθώς και το ύψος του επιτόπιου άλματος εκτιμήθηκαν πριν από την άσκηση καθώς και ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του αγώνα εκτιμήθηκε και η απόδοση στο σπριντ, ο καρδιακός ρυθμός, η συγκέντρωση γαλακτικού οξέος στο αίμα καθώς και οι υποκειμενικές εμπειρίες των συμμετεχόντων.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι ο μέσος χρόνος ενός σπριντ 15 μέτρων ήταν μικρότερος όταν οι ποδοσφαιριστές λάμβαναν το διάλυμα με την καφεΐνη, ενώ παράλληλα η προσθήκη καφεΐνης βελτίωσε και την εκρηκτική δύναμη του ποδιού. Οι δείκτες ικανοποίησης των συμμετεχόντων που κατανάλωναν το συγκεκριμένο διάλυμα ήταν σημαντικά βελτιωμένοι σε σύγκριση με την άλλη ομάδα.

Ωστόσο, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην ικανότητα των παικτών να πασάρουν, στην υποκειμενική εκτίμηση της προσπάθειας που κατέβαλλαν, στα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα ή στην απώλεια βάρους μεταξύ των δύο διαφορετικών δοκιμασιών.

Συμπερασματικά, προέκυψε πως η προσθήκη καφεΐνης σε ένα διάλυμα υδατανθράκων-ηλεκτρολυτών βελτίωσε την απόδοση στο σπριντ, τα επιτόπια άλματα και τις υποκειμενικές εκτιμήσεις των παικτών, ενώ επιπλέον φάνηκε πως η καφεΐνη αντιστάθμισε τη μείωση που παρατηρείται σε ορισμένες παραμέτρους της αθλητικής απόδοσης λόγω κόπωσης.

Όσοι λοιπόν από εσάς κάνετε κάποιο άθλημα αντοχής, όπως είναι το ποδόσφαιρο, μπορείτε να επωφεληθείτε από την εργογόνο δράση της καφεΐνης, φροντίζοντας πάντα να την καταναλώνετε με μέτρο, χωρίς δηλαδή να ξεπερνάτε το όριο των 300 – 400 mg την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί με απλά λόγια σε 3-4 φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ.

Γενικά, πρέπει τον καφέ να τον πίνουμε με μέτρο. Μη ξεχνάτε πως η παραπάνω έρευνα δεν είναι ενδεικτική για γενίκευση. Υπάρχουν και τα μειονεκτήματα της υπερβολικής χρήσης της καφείνης όπως η υπερευαισθησία στις φωνές.

Ναι, πράγματι, στον εγκέφαλο υπάρχουν δύο σχηματισμοί· συγκεκριμένα το «δρέπανο» και ο «θάλαμος», που σχηματίζουν με την λειτουργία τους, ένα «φίλτρο» για τα διάφορα ακούσματα. Όταν αυτό το «φίλτρο» δεν λειτουργεί καλά, παραδείγματος χάρη, μετά από υπερβολική κατάχρηση καφέ, αρχίζει να εμφανίζεται μια υπερευαισθησία στην «ακουστική» οξύτητα, ακόμη και σε βαθμό παραισθήσεων.
Για τα άτομα που παρουσιάζουν τέτοιες ευαισθησίες, είναι καλό να γίνεται ένας νευροφυσιολογικός έλεγχος για αποκλεισμό οποιασδήποτε διαταραχής.

Πηγές: nutrimed.gr
www.pentapostagma.gr

1 σχόλιο:

D.Angel είπε...

Μια γλυκια καλησπέρα
πέρασα να πω
Φιλιά πολλά

Blog Widget by LinkWithin