Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Αντιβιοτικά και παιδιά: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (και για ενήλικες επίσης!)

Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν λοιμώξεις από μικρόβια. Αν το παιδί μας είναι άρρωστο με συνάχι, βήχα ή πυρετό, συνηθέστερα έχει λοίμωξη από ιό.

Οι λοιμώξεις από ιούς είναι πολύ συχνές, ιδιαίτερα στα βρέφη και τα νήπια, και δεν καταπολεμούνται με αντιβιοτικά.

**Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από ιό (ίωση);

Ο οργανισμός του παιδιού σας έχει αμυντικά όπλα, όπως αντισώματα και ειδικά κύτταρα στο αίμα που καταπολεμούν κάθε λοίμωξη. Το μικρό παιδί έρχεται συνεχώς σε επαφή με καινούργιους ιούς. Εως ένα βαθμό, η έκθεση αυτή σε ήπιους βλαπτικούς παράγοντες βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα του μικρού παιδιού να ωριμάσει, είναι δηλαδή θεμιτή και απαραίτητη για το χτίσιμο της άμυνάς του. Ο οργανισμός του τους αντιμετωπίζει για πρώτη φορά. Αν αντιμετωπίσει έναν ιό επιτυχώς, την επόμενη φορά που ο ίδιος ιός θα μπει στο σώμα του δεν θα αρρωστήσει γιατί θα προστατεύεται από τα αντισώματα που φτιάχτηκαν την πρώτη φορά. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι το μωρό είναι ευαίσθητο να αρρωστήσει κάθε φορά -ιδιαίτερα όταν ξεκινάει για πρώτη φορά παιδικό σταθμό, ενώ όσο μεγαλώνει τόσο ωριμάζει η άμυνά του και δεν πέφτει στο κρεβάτι με το παραμικρό.

**Πώς να βοηθήσω την άμυνα του οργανισμού του παιδιού μου;

Ενα κατά τα άλλα υγιές παιδί που παίρνει βάρος, τρώει και κοιμάται σωστά, έχει όλα τα εφόδια να αντεπεξέλθει στις ιώσεις. Ο θηλασμός θωρακίζει το...
ανοσοποιητικό σύστημα του μικρού παιδιού. Οταν είναι άρρωστο, βοηθάμε την άμυνά του με απλούς τρόπους: του δίνουμε άφθονα υγρά -θα προτιμήσει το γάλα του για λίγες μέρες, δεν πρέπει να το πιέζουμε να φάει στερεές τροφές εάν δεν θέλει. Οταν αναρρώσει, η όρεξή του θα επιστρέψει οπότε και θα αναπληρώσει το χαμένο έδαφος. Ξεκουράζεται εάν το επιθυμεί, ανακουφίζουμε τα συμπτώματά του όπως τον υψηλό πυρετό και τη ρινική καταροή, το ντύνουμε σωστά και το βγάζουμε και λίγο στο φρέσκο αέρα, εάν αναρρώνει και δεν έχει πυρετό. Επίσης του δίνουμε άφθονες αγκαλιές και αγάπη.

**Γιατί το παιδί μου παθαίνει τόσο πολλές ιώσεις;

Υπάρχουν άπειροι ιοί. Είναι φυσιολογικό ένα παιδί να έχει μέχρι και 10 ιώσεις το χρόνο. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα παιδιά που πάνε στον παιδικό σταθμό και αυτά που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια. Σπάνια ο παιδίατρος θα υποψιαστεί κάποιο πρόβλημα στην άμυνα του οργανισμού και θα ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση. Απλά μέτρα και συνήθειες όπως το πλύσιμο των χεριών και η καλή υγιεινή μπορούν να προλάβουν τη μετάδοση των ιών.

**Πώς ξέρω αν το παιδί μου έχει λοίμωξη από ιό ή από μικρόβιο;

Πρέπει να συμβουλεύεστε κάθε φορά τον παιδίατρό σας. Συνήθως το παιδί με μικροβιακή λοίμωξη φαίνεται πιο βαριά άρρωστο, ανόρεκτο ή ληθαργικό.

Υψηλός πυρετός δεν σημαίνει πάντα μικρόβιο.

Μεγαλύτερη αξία έχει συνήθως η γενική κατάσταση του παιδιού

Πώς είναι η διάθεσή του όταν πέφτει ο πυρετός; Παίζει; Γελάει;

Πηχτή ή πράσινη έκκριση από τη μύτη δεν σημαίνει πάντα μικρόβιο.

Πολλές φορές το παιδί σταδιακά χειροτερεύει εάν έχει μικρόβιο. Ο παιδίατρος μπορεί να χρειαστεί να το ξαναδεί για να κάνει διάγνωση.

Αλλες φορές είναι πιθανό το παιδί αρχικά να έχει ίωση και κάποια στιγμή στην πορεία να κολλήσει από πάνω μικρόβιο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε το παιδί ακόμα κι αν έχει διαγνωστεί ίωση. Με τα παιδιά, τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Αν έχει κάποιο καινούργιο σύμπτωμα ή ανησυχείτε για οτιδήποτε, πρέπει να ενημερώσετε ξανά τον παιδίατρό σας.

Μερικές φορές ο παιδίατρος θα συστήσει και εξετάσεις από το λαιμό ή το αίμα. Σε αμφίβολες ή δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί να σας ζητήσει να πάτε στο νοσοκομείο.

**Γιατί να μην πάρει το παιδί μου αντιβίωση ούτως ή άλλως ή «προληπτικά»;
Τα αντιβιοτικά μπορεί να βλάψουν το παιδί μας.

Κάθε φάρμακο είναι δηλητήριο, με πιθανότητα πολλών ανεπιθύμητων ενεργειών και μιας επιθυμητής, εκείνης για την οποία δίνεται. Κάθε φάρμακο που δίνεται στο παιδί μας άσκοπα μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό του.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν άμεσες παρενέργειες, πιθανόν σοβαρές, όπως αλλεργική αντίδραση, διάρροιες, πόνο στην κοιλιά.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μωρά που παίρνουν αντιβίωση συχνά ή χωρίς λόγο, ίσως κινδυνεύουν να αναπτύξουν αλλεργίες στο μέλλον, όπως έκζεμα ή άσθμα.

Στο σώμα μας (στη μύτη, στο λαιμό, στο δέρμα, στο έντερο) κατοικούν «καλά» ή αθώα μικρόβια που αποτρέπουν τα επικίνδυνα να εισβάλουν σ’ αυτό. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν όλα τα μικρόβια χωρίς εξαίρεση, ακόμα και τα καλά. Ετσι μπορούν να βλάψουν την άμυνα του οργανισμού εάν δεν χρειάζονται και να ανοίξουν το έδαφος σε λοίμωξη από πιο επικίνδυνα μικρόβια.

Τα μικρόβια βρίσκουν τρόπους να αναπτύσσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά. Αν ένα παιδί παίρνει συχνά αντιβιοτικά αλόγιστα, κινδυνεύει να αναπτύξει στο σώμα του μικρόβια ανθεκτικά στα φάρμακα. Ετσι μπορεί στο μέλλον μια βαριά λοίμωξη να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η αντίσταση των μικροβίων από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα στη σύγχρονη Ιατρική και σημαντική αιτία θανάτου στα νοσοκομεία της χώρας μας.

Πηγή: www.enet.gr

4 σχόλια:

D.Angel είπε...

Πολύ χρήσιμο και για μας!
Μιας και το παιδί μας μεγάλωσε!
Φιλιά πολλά και καλές γιορτές γλυκιά μου!

SorroWords είπε...

Η αλλιώς όπως θυμάμαι απο ένα βιβλιο του σχολείου (μια φορα κι έναν καιρό όταν πήγαινα) τα αντιβιωτικά δεν είναι πανάκεια.

Χρήσιμο πόστ για να μαθαίνουν κι άλλοι.

Πάντως γενικά εμένα η μαμά μου, ευτυχώς δεν με γέμιζε αντιβιοτικά.
Κανα αντιπυρετικό αν ο πυρετος παρέμενε σε πολυυ hot επίπεδα και δεν έπεφτε με τπτ άλλο, και κανά αντιεμετικό αν ξέρναγα τον κόσμο όλο ήταν απο τα πιο "ισχυρά" που μου δίνανε! Τωρα αν πολυ πιο μικρή είχε γράψει ο παιδιατρος κανα αντιβιοτικό και το χα πάρει κι αυτο δεν θυμάμαι :P (περάσανε και χρόνια)

Morgana (Ευρυνόμη) είπε...

Αγγελικάκι πως τα πάει το παιδί? Όλο και καλύτερα εύχομαι! Ειδικά από τις αναρτήσεις σου, ο ζημιάρης μαυρούλης έχει μείνει στην καρδιά μας! :)

Morgana (Ευρυνόμη) είπε...

Σόρροου πάλι καλά που η μαμά σου το 'χε ψυλλιαστεί γιατί δυστυχώς οι περισσότεροι τα αντιμετωπίζουν σαν πανάκεια και μετά δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί αρρωσταίνουν συνέχεια.
Κι έτσι έγινε κοτζάμ παιδί τώρα ;)
Καλέ ξέρναγες όλο τον κόσμο????? Χαχαχα :P
Πάντως θυμάμαι ακόμα που πήρα πριν 2 χρόνια αντιβιοτικό αναγκαστικά λόγω ωτίτιδας αν και δεν ήθελα....μιλάμε 3 μέρες άντεξα να το πάρω μέχρι που είπα του γιατρού να μου γράψει άλλο κι αυτό για άλλες 3 μέρες. Σερνόμουν...καλά για τις παρενέργειες δεν λένε τίποτα?

Blog Widget by LinkWithin