Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Rhodiola Rosea


Η Ρόδια Ρίζα στην οποία ο Έλληνας γιατρός-θεραπευτής Διοσκουρίδης αφιέρωσε πολλές σελίδες έρευνας και τιμών για τις θαυματουργικές ιδιότητές της. Ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο βότανο που όμως δεν είναι γνωστό όπως θα 'πρεπε σήμερα. 

Εκφύεται στα μεγάλα ύψη των αρκτικών και ορεινών περιοχών της Ευρώπης και της Ασίας. Δεν έχει καμία βιολογική συγγένεια με την κοινή τριανταφυλλιά, αλλά λόγω του παρόμοιου αρώματός της, έχει χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του ροδέλαιου των τριαντάφυλλων. 

Αν και ο Διοσκουρίδης χρησιμοποίησε πρώτος στην Παγκόσμια ιστορία το φυτό, η χρήση του συνδέθηκε με τους Σκανδιναβούς και τη Ρωσία. Σουηδοί ερευνητές, παραδείγματος χάριν, θεωρούν ότι οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν τακτικά την Rhodiola. 


Πέρα από τις ιδιότητες του φυτού που θα αναλυθούν περισσότερο, πρέπει να αναφερθεί και ο ρόλος που έπαιξε στην ελληνική μυθολογία!!
Όταν ο Ιάσονας με τους Αρ
γοναύτες οδήγησαν το πλοίο, την Αργώ, διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας προς την Κολχίδα, ξάφνου -
-- και να καθώς επιτάχυναν, ένα τεράστιο χάσμα άνοιξε μες στη θάλασσα, και αναδύθηκαν οι απόκρημνοι βράχοι του Καύκασου, όπου με τα άκρα του δεμένα πάνω στο σκληρό βράχο με ταπεινωτικά μπρούντζινα δεσμά, ο Προμηθέας έτρεφε με το συκώτι του έναν αητό που αέναα εχύμαγε ξανά στη λεία του.

Ξεπετάχτηκε ανασχηματισμένο όταν ο αετός που ξέσχιζε τη σάρκα έγινε αφορμή να στάξει το ματωμένο Ιχώρ του Προμηθέα στο έδαφος των Καυκάσιων Όρων.
Το άνθος του φυτρώνει με διπλό μίσχο, ένα πήχη (18 ίντσες) ψηλά. Στο χρώμα μοιάζει με τον Κορυκιανό κρόκο (σαφράνι) και η ρίζα του στο έδαφος μοιάζει σαν να είναι φρεσκοκομμένη. Σαν τη σκοτεινή υγρασία μιας βελανιδιάς στα όρη, εκείνη [η Μήδεια] μάζεψε τους χυμούς του σε ένα κοχύλι από την Κασπία…


Ναι η Μήδεια χρησιμοποίησε το βότανο για να κατασκευάσει το φίλτρο που θα προστάτευε τον αγαπημένο της Ιάσωνα από τον άθλο που του ανέθεσε να εκτελέσει ο πατέρας της ο Αιήτης, βασιλιάς της Κολχίδας. Η Μήδεια επικαλέστηκε την προστάδιδά της, τη θεά Εκάτη κι εκείνη της έδειξε που θα μπορούσε να βρει το βότανο με το οποίο θα έσωζε τον Ιάσωνα. Ο άθλος ήταν να χαλιναγωγήσει δύο ταύρους που έβγαζαν φωτιές από τα ρουθούνια τους και να τους χρησιμοποιήσει για να οργώσει ένα χωράφι όπου στη συνέχεια θα έσπερνε τα δόντια του δράκου.



Σύμφωνα με τον Απολλώνιο τον Ρόδιο: 
τότε ο Ιάσονας ράντισε με το φίλτρο το σώμα του, μια ισχυρή δύναμη μπήκε μέσα του, απερίγραπτη, χωρίς φόβο, και τα δυο του χέρια κινήθηκαν ελεύθερα καθώς φούσκωναν με μιαν ανυπέρβλητη ενέργεια.. 
Με την ακατάβλητη ενέργειά του ο Ιάσονας νίκησε τελικά τους ταύρους και τους στρατιώτες που ξεφύτρωσαν από τα δόντια του δράκου που έσπειρε.

(Απόσπασμα από το βιβλίο των γιατρών Richard P. Brown Patricia L. Gerbang – THE RHODIOLA REVOLUTION)




Η βασική ιδιότητα της Ροδιόλα είναι η προσαρμοστικότητα! Έχει ταξινομηθεί σαν «προσαρμογόνο» φυτό από Ρώσους ερευνητές, λόγω της δυνατότητάς της να αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού σε ποικίλους χημικούς, βιολογικούς και φυσικούς παράγοντες άγχους. Εμφανίζει μια σχεδόν απίστευτη καταπραϋντική, αντικαρκινική, καρδιοπροστατευτική, τονωτική και ενδυναμωτική του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος δράση. 

Η έρευνα δείχνει μεγάλη χρησιμότητα σε διαφορετικές ασθενικές καταστάσεις (όπως πτώση στην απόδοση εργασίας, δυσκολίες ύπνου, μειωμένη όρεξη, οξυθυμία, υπέρταση, πονοκέφαλους, κόπωση από έντονη φυσική ή διανοητική δραστηριότητα). Η Rhodiola έχει μελετηθεί εντατικά στη Σοβιετική Ένωση - Ρωσία και τις Σκανδιναβικές Χώρες για περισσότερο από 35 έτη. 


Η Rhodiola δρα επίσης και σαν αντικαταθλιπτικό. Σε κλινική μελέτη με 150 ασθενείς που έπασχαν από μέτρια κατάθλιψη και επί 1 μήνα ελάμβαναν εκχύλισμα Rhodiola, τα 2/3 παρουσίασαν πλήρη απαλλαγή των κλινικών εκδηλώσεων της κατάθλιψης και έγιναν περισσότερο ενεργοί και κοινωνικοί. Κλινικές μελέτες έγιναν και για τη βελτίωση της εικόνας ασθενών με νόσο Alzheimer και Parkinson. Η αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση της Rhodiola σε σχέση με το Hypericum (St. John’s Wort), Ginkgo biloba και Panax Ginseng ήταν πιο ισχυρή. 

Επιπλέον, η Rhodiola rosea ήταν 5 φορές λιγότερο τοξική σε σχέση με το Panax ginseng (άλλο βότανο εξίσου σημαντικό). Έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι το εκχύλισμα της Rhodiola παρουσιάζει αναγεννητικές ιδιότητες, λόγω της δυνατότητάς του να αυξάνει την αποδοτικότητα των ενδοκυττάριων μηχανισμών αποκατάστασης του DNA. 

Η Rhodiola σε εκτεταμένα πειράματα απέδειξε ότι αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις τοξίνες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια εξέλιξης μιας μόλυνσης όπως επίσης ότι καθιστά τον οργανισμό λιγότερο ευαίσθητο στους στρεσογόνους παράγοντες. Σίγουρα όλα αυτά κάνουν τη RHODIOLA ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ TOY 21ου ΑΙΩΝΑ!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Widget by LinkWithin